Domácí pekárny - pekárny.unas.cz

Úvod » Rady a zkušenosti » Časté dotazy

Unold 68425 Kompakt Plus

Časté dotazy

Proč se mi při pečení propadá chleba?

Přečtěte si článek Když se nedaří.

Podle čeho mám vybírat pekárnu?

Přečtěte si článek Vše o pekárnách.

Musí se dávat sušené mléko? Opravdu ovlivní kvalitu?

Není nutné dávat sušené mléko. Místo vody a sušeného mléka se může použít rovnou mléko čerstvé.

Je veliký rozdíl v tom, jaké droždí se používá?

Čerstvého droždí se dává méně. Stačí asi 2 lžičky sušeného, někdy dle receptu celý 7 g sáček. Podle množství žitné a celozrnné mouky. Nejlépe kynou a nejméně potřebují kvasnice chleby z bílé mouky.

Jak se dělá kvásek?

Kvásek se děla velmi jednoduše - z žitné mouky se udělá hustší těstíčko a nechá se tak tři dny stát v teple, občas se to promíchá - je hotový když vypadá jako nakynulé droždi a voní po českém chlebu. Pokud se kvásek nedaří, zkuste mu pomoci trošičkou droždí, pak se určitě "rozjede". Pro pečení používejte cca 2/3 připraveného kvásku a zbytek uchovejte v chladničce pro další použití - přidáte mouku a vodu a necháte opět "vyběhnout".

Jak udělat křupavou kůrku?

Hned po vyndání z trouby chleba zabalte do vlhké utěrky - kůrka pak bude křupavá, ale ne betonová.

Proč se nesmí používat normální droždí v kostce?

Normální droždí se samozřejmě používat může, 1 kostka je asi tak na 3 chleby. Dobré je dát místo vody podmáslí - 400 ml na 600 g hladké mouky a 1/4 kostičky droždí.

Zdá se mi, že nádoba na těsto je příliš malá.

Chleba z domácí pekárny opravdu není tak velký jako klasický bochník, ale z pekáren se dvěma hnětacími háky a podlouhlým tvarem pečící nádoby je zhruba tak velký jako běžný toastový chleba ze supermarketu.

Kolik a jaké sušeného droždí používat?

V obchodě prodávají balíčky 10 g na 1 kg mouky ("modrý pták") a balíčky 7 g na 0,5 kg mouky ("Oetker"). Většinou stačí 1 lžička asi na 500 g mouky. Když se přidá víc, tak chléb propadne.

Musím do pekárny dávat suroviny o pokojové teplotě?

Pokud má pekárna v programu předehřívání (před mícháním a hnětením), není to nutné. Jinak je lepší, aby vložené suroviny nebyly zrovna vytažené z ledničky.

Lze a kdy vyndavat hnětací háky, aby nebyly v chlebu velké díry?

Nejlépe před posledním kynutím, stačí mít pomoučené ruce. Nutné je ale vysledovat, kdy se háky naposledy otočí nebo projistotu pekárnu vypnout (pokud si pamatuje, kde skončila a je schopna po opětovném zapnutí pokračovat dál).

Jak poznám, který program použít, pokud to není uvedeno v receptu?

Platí pravidlo, že při podílu pšeničné mouky do 50 % se používá normální program a nad 50 % by se měl používat program pro celozrnné pečení. Směsi s poznámkou, že se musí hníst 20-30 minut a nejméně stejnou dobu mají odpočívat, by měly být zpracovány jen v normálním programu.

Je nutné přidávat ocet a proč?

Při použití octa nebude chleba cítit po kvasnicích. Jablečný ocet má jemnější chuť. Ocet lze taky nahradit šťávou z kysaného zelí.

Kdy můžu otevírat víko?

Naposledy po posledním kynutí, při pečení už v žádném případě, jinak se chleba propadne.

Lze péct jen z pšeničné mouky nebo musí být kombinace se žitnou?

Lze péci pouze z pšeničné mouky chlebové, tzv. pšeničný chléb, ten ovšem má tu vlastnost, že brzy tvrdne. Za cca 3 - 10 hod. nebude čerstvý, na rozdíl od pšenično-žitného, který vydrží vláčný až 36 hod. a déle.

Kde se dají sehnat suroviny vhodné i pro malé domácí automatické pekárny?

Mouky a jiné chlebové nebo vícezrnné směsi, koření, slunečnicové, sezamové i jiné posypy běžně seženete v hypermarketech v odd. racionální stravy nebo je možné si je objednat přímo u výrobců nebo dodavatelů (stránka odkazy.). Droždí lze koupit "živé" nebo sušené (levné mají např. na www.tyrus.cz).

Můžu pečící nádobu mýt v myčce?

V žádném případě, používaná chemie by zničila nepřilnavou vrstvu. Po každém pečení stačí nádobu vytřít ubrouskem. Pokud zůstane pod háky upečené tědto, napusTte do nádoby vodu tak, aby háky byly ponořené (ne víc), nechte asi půl hodiny odmočit a pak vytřete.

Jaký tuk používat, tuhý nebo rozpuštěný?

Lepší je alespoň "povolený", lépe se rozetře do těsta.

↓   Reklama

Domácí pekárny můžete zakoupit v obchodu MojePekárna.cz

Morphy Richards 48319

https://www.mojipomocnici.cz/horkovzdusne-fritezy

Küchenmeister

Domácí pekárny chleba • Copyright © 2005 - 2017 www.pekarny.unas.cz • KontaktOdkazy

Odkazy: Recepty pro domácí pekárnyDomácí pekárnyZmrzlinovačeOdšťavňovač Hurom Slow JuicerFritézy bez olejeZavařovací hrnceOdšťavňovače a smoothie mixéryDevizové centrumInkaso ze zahraničíPeníze do zahraničí