Domácí pekárny - pekárny.unas.cz

Úvod » Recepty » Kváskový chleba

Unold 68425 Kompakt Plus

Kváskový chleba

O kvásku:

Proč právě kváskový chleba?

Pravý kváskový chléb je ručně zpracovaný chléb podle staré tradiční receptury, která se vrací ke starým kořenům zdravé kuchyně našich předků. Kváskvý chleba je považován za zdravější a snáze stravitelný, protože neobsahuje droždí, žádné chemické přísady, různá aditiva jako jsou stabilizátory, regulátory chuti apod., ale výhradně chlebový kvásek a to zaručuje zachování velkého množství minerálů a vysokého obsahu vlákniny. Použití pravého kvásku zabraňuje nadměrnému škodlivému množení kvasinek v organismu a nevytváří tak podmínky ke vzniku kožních chorob a mykóz a přispívá ke zlepšení kondice. Kváskový chléb čistí krev a je zvláště vhodný pro osoby trpící akné, je prospěšný nervovému systému, upravuje trávení a po jeho konzumaci nevzniká zácpa a nadýmání. Také se netvoří hlen, který je častou příčinou onemocnění jako je rýma, kašel, alergie, záněty průdušek a bronchitida. Přírodní fermentací (kvašením) při stabilní teplotě a za určitý čas získává tento chléb výbornou a nezaměnitelnou chuť a díky mléčným bakteriím i typické, intenzívní chlebové aroma. Kyselina mléčná je navíc přirozeným konzervantem, takže kváskový chléb vydrží déle čerstvý. Mikroorganismy přítomné v kvásku se postarají během dlouhé doby kynutí těsta (musí být mnohem delší než u těsta kvasnicového) o takové změny v mouce, které ji činí stravitelnější. V mouce je totiž přítomna látka s názvem kyselina fytinová, která může spolu s dalšími minerály vytvářet velmi těžce vstřebatelné sloučeniny ve střevech a zároveň odvádět z těla minerální látky. Kváskový chléb na rozdíl od chleba z droždí dlouho kyne. Díky tomu a díky přítomnosti kyseliny mléčné se zcela rozloží fytin přítomný v mouce. Dlouhá doba kynutí způsobuje přirozenou fermentaci, během které se bílkoviny rozkládají na aminokyseliny a tím je kváskový chleb lépe stravitelný a mnoho minerálních látek se stane teprve po dlouhé fermentaci pro člověka využitelnými. Díky kvásku se v těstu nachází i aminokyseliny, které nebyly v původním pšeničném zrnu, například enzymy, které přeměňují komplexní molekuly na "jednodušší", které tělo dokáže lépe přijmout a využít. Chléb upečený s pomocí kvásku má příjemně nakyslou chuť a je i výrazně lépe stravitelný. U chleba z droždí probíhá kynutí rychle (pro snížení nákladů), což způsobuje, že fytin není dostatečně rozložen. Zatěžuje organizmus, nadýmá a odvádí z těla důležité minerální látky jako vápník, zinek či hořčík.

Co nejvíce ovlivňuje chuť a konzistenci chleba

  • druh použité mouky
  • doba kvašení (čím je delší, tím je chleba kyselejší, ale trvanlivější)
  • obsah a hrubost plev v celozrnné mouce přísady (kmín, anýz, semínka)

Kváskový chleba nejlépe bez problémů upečete ve víceúčelové pekárně nebo je možné ho péct i v obyčejné pekárně na chleba takto:
Do pekárny dáte suroviny (tekutiny, sůl, mouky a nahoru kvásek) a zapnete požadovaný program. Necháte těsto promíchat a i kynout. Po druhém kynutí můžete vyjmout hnětací háky a pekárnu vypněte. Nyní nechte těsto odpočívat (kynout) cca 8 - 12 hodin (třeba přes noc) a pak zapněte program "pečení". Je samozřejmě možné tento program předprogramovat a ráno vstávat k čerstvému chlebu.

Pokud vás opravdu zajímá výroba kvásku a pečení kváskového chleba, máte možnost se podstatně více dozvědět na kurzu "VÝROBA KVÁSKU A PEČENÍ KVÁSKOVÉHO CHLEBA".

Můžeme vám také nabídnout KUCHAŘKU PEČENÍ CHLEBA na CD. Tato kuchařka vás povede krůček po krůčku při přípravě přirozeného kvásku, těsta, až k samotnému pečení. Celým výrobním procesem vás budou provázet desítky fotografií v nejvěrnějších barvách a pokud neradi čtete, máte příležitost nechat si vše vyprávět na CD. Cena této publikace je 290 Kč.

Bližší informace o kuchařce vám sdělí její autor Ota Reiss - Plzeň tel: 377 881 983 reiss@tiscali.cz

ZDROJ:
www.nitai.cz
www.zzbrno.cz

↓   Reklama

Domácí pekárny můžete zakoupit v obchodu MojePekárna.cz

Morphy Richards 48319

https://www.mojipomocnici.cz/horkovzdusne-fritezy

Küchenmeister

Domácí pekárny chleba • Copyright © 2005 - 2017 www.pekarny.unas.cz • KontaktOdkazy

Odkazy: Recepty pro domácí pekárnyDomácí pekárnyZmrzlinovačeOdšťavňovač Hurom Slow JuicerFritézy bez olejeZavařovací hrnceOdšťavňovače a smoothie mixéryDevizové centrumInkaso ze zahraničíPeníze do zahraničí